Forumizze
Zdravo! Mahanje Dobrodošao na Forumizze forum! Forum za razgovor O SVEMU!
Napominjemo te da nisi ulogovan.Da bi mogao potpuno koristiti forum potrebno je da se registruješ.Ukoliko već imaš nalog klikni na "Pristupi".
Pridruži se našem zabavnom forumu super

Istorija automobila i licnosti koje su je stvarale

Ići dole

Istorija automobila i licnosti koje su je stvarale

Počalji od Monitorko taj Sub Maj 07, 2011 9:17 pm

POREKLO AUTOMOBILA - Svi mehanički uređaji koji čine motorno vozilo, sa određenim funkcijama (što će reći pokretačka snaga, mehanizam za upravljanje, prenosni mehanizam, vešanje i snabdevanje gorivom) rezultat su proučavanja i posebnih iskustava koje su istovremeno sticala i vršila razna lica, koja su - sa nekoliko izuzetaka - polazila od istih principa, ali ne znajući jedan za drugoga.
Polazeći od Eolipila koji je delo Erona Aleksandrijskog (130 pre naše ere), kojim se uglavnom inspirisao Njutn, dolazimo do zamisli Rodžera Bekona, engleskog filozofa i naučnika koji je, 1244. godine, zamišljao kola koja bi sasvim sama išla putevima. On za sobom nije ostavio nikakve mehaničke studije, ali je prorokovao dolazak motorizovanih vozila. Za vreme prvog modernog perioda, otkrivamo karakteristične pokušaje za stvaranje samopokretljivih vozila, koji su se služili snagom vetra.
Kao prva novost jednog pokušaja za izgradnju parnog automobila, bili su pronalasci Denisa Papena (rođen u mestu Buloa 1647. godine, a umro u Londonu 1714. godine), ali ni od njegovih radova, studija i modela nije ostalo ništa. Zato treba doći do 1770. godine da bismo pronašli motorno vozilo koje s pravom nosi to ime: to su Kinjolova parna kola, i tog trenutka počinje istorija automobila.

Samopokretljiva kola

Ovo vozilo konstruisao je Roberto Valpurio (1405. - 1475). Ovo vozilo imalo je dve elise sa četiri kraka koje su, zahvaljujući snazi vetra, prenosile kretanje na vučne točkove, zahvaljujući čitavom nizu zupčanika.

Eolipil

Ovo vozilo konstruisao je u Kini belgijski sveštenik Verbist 1679. Mlaz pare, proizveden u grejnom kazanu i prebačen mlaznicom, pokretao je horizontalnu turbinu, koja je, uz pomoć zupčaste osovine, pokretala takođe zupčasti vučni točak.

Kinjolova kola

Ovo je prvo samopokretljivo vozilo, koje je delo Žosefa Kinjoa 1770. Imalo je parni kazan, a para iz njega pokretala je dva vertikalna cilindra. Kretanje je prenošeno na prednje točkove pomoću poluge na lakat.

Fernesova kola

Konstruisao ih je Robert Fernes iz Halifaksa 1788. Kola su imala jedan motor sa tri cilindra, pokretana parom. Zupčasti prenosnici dejstvovali su samo na jedan točak.

avatar
Monitorko
Top Poster
Top Poster

Broj poruka : 378
Reputacija : 45
Datum upisa : 12.04.2011
Lokacija : Doboj,BiH

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu